Юношата е разсеян, изнервен и провокативен в училище

Въпрос № 11

Публикувано на 24.03.2013, 10:28 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

здравейте и от мен моят проблем е със сина ми на 11 години е и изобщо няма желание за нищо нито домашни нито пък каквато и да е била къшна работа много се нервира и започва да вика като истеричка .отговаря на всяка моя дума има мнение и сякаш се опитва да ме затапи със всеки израз става по сериозно ние вече нямаме контактен разговор само се караме иначе го изкарвам сред природата и му намирам занимания странични но вече усещам че е извън контрол а до училището нямам думи за там излиза от час и не се връща нищо не го влече нищо не му е интересно та моята молба към вас, като детски психолог е да дадете своето становище по моят проблем просто не знам към кого да се обърна това е в следствие на пубертета ли или на някой момчешки синдром пропуснах да спомена че детето ми е с  това дължи ли се на болестта му благодаря ви предварително и се надявам и вие да ми дадете някоя друга идея мерсии.

 

Отговор:

 

Здравейте,

типично е синът Ви, който е на прага на пубертета да демонстрира подобно провокативно поведение и незачитане на норми и правила. Все пак, това е един от начините детето да се заяви в света на възрастните- тази провокация към родителите освен, че съвсем не е случайна, всъщност е и апел, който трябва да се постараем да чуем.

Въпроса по- скоро опира до интензитета на тези провокации и до границите, които си позволява да преминава и атакува.

Какво е становището на баща му по въпроса? Какви мерки предприема и какво като цяло е поведението му, както спрямо сина Ви, така и в семейството, изобщо? Всъщност, защо Вие трябва да се тревожите и занимавате със сина си, при условие, че това е работа на бащата (а, не на майката, особено пък, когато става дума за момче)? Виждам от вторият ви постинг, че не отглеждате детето си сама така, че се доверете на съпруга си за разрешаването на тази ВАЖНА ситуация.

Ако, изобщо може да се даде препоръка в подобна ситуация, то фокусът Ви трябва да бъде върху следните неща:

опитайте се да разберете каква е причината да е толкова разсеян- може да има затруднения в училище, може да е влюбен, може това да е начина да се впише между „лошите“ момчета на класа.

Второ- опитайте се да откриете къде е интересът му и инвестирайте там: може да има данни за спортист или музикант, а пък Вие да го карате да разбира математика, да речем.

Трето: поставяйте му малки, но изпълними задачи, които трябва да реши сам, но същевременно и „иска“ да реши, макар и желанието му да е „модифицирано“ през Вашите думи. 😉

Ако, не успявате да намерите път към сина си, потърсете консултация с детски психолог: понякога сме направили всичко необходимо, и аха- аха нещата да се случат, но не би… Угрижени в ежедневните битовизми, не успяваме да чуем посланието на децата си, като родители, нещо, което би било значително по- лесно изпълнимо за един страничен на ситуацията, човек.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment