Затруднения при четене, писане и сричкуване в училище

Въпрос № 10

Публикувано на 06.03.2013, 12:05 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Д-р Стоилов вьпроса ми е за дете в първи клас.Момиченце имаме затроднение в чете и диктовката по математика за сега се справя но учителите казват че започва и там да се затроднява. Ходим на лагапед още от детската градина и сега продължава ме.Имахме среща с логопедката която ме насочва към психолог или ресурсен учител не може да ми каже къде е точно проблема на детето.Детето се претеснява вече когато имат диктовка защото не може да я напише трудно и е да чете дьлги думи на срички я казва но когато трябва да я каже цялата изпуска първата сричка. Имах консултация и с друг логопед който каза че проблемае в това че детето не знае какво е сричка и как да я раздели и каже на срички.От малка има трудности с проговарянето заместваше букви и изпускаше срички. Казаха ми че може проблема да идва от това че е детето е гледано от баба си и дядо и от 2 до 6 годинки.С  детски психолог не съм направила още консултация.затова искам някакъв съвет .предварителто ви благодаря.

 

Отговор:

 

Здравейте,

без да се видя лично с дъщеря Ви, не е възможно да дам адекватно мнение на питанията Ви. Това, разбира се не е отказ от съдействие, а реална необходимост от по- задълбочено изследване.

Все пак, част от въпросите, които трябва да намерят своя отговор, понеже са пряко свързани с проблематиката, която описвате, са:

– дъщеря Ви била ли е отглеждана в би- лингвистична среда (т.е. да е живяла в среда, където се говори различен от майчиният език)? Знаете, че една драстична промяна от обичайно употребявания език у дома към различен език, в обществото, няма как да не доведе до сътресения.

– правени ли са изследвания езиково- говорни нарушения, когнитивни и интелектуални възможности?

– как се справя със спазването на норми и правила? Обичайно, децата, имащи трудности с ограниченията са наричани „глезени“, макар и това определение да не отговаря точно на съдържанието, та- има ли фактор, допринасящ за разглезване на дъщеря Ви?

Отговора на последния въпрос е особено важен, с оглед на спецификата, че типичен отказ от това да „разбират нещата“ (и, съответно да имат езикови, говорни и интелектуални „дефицити“), имат деца, които трудно се вписват в съответните ред и правила- т.е. ако разбират „нещата“ от тях ще се очаква да спазват правилата и реда, за това те и „не разбират“. Съгласете се, че, когато не разбираш нещо, от теб не очакват и да го изпълниш…

Консултирайте се с детски психолог: навременната намеса, може да спести големи затруднения в адаптацията към училищната среда, изисквания и успеваемост на младата дама.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment