Апатия и незаинтересованост в училище

Въпрос № 18

Публикувано на 16.01.2014, 09:51 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте,
Става въпрос за сина ми, който е на 11 год. и от както е тръгнал на училище не иска да ходи и постоянно създава проблеми там. Вече незнам какво да правя, в часовете е апатичен , нищо не го интересува и вълнува. Влиза в конфликти с другите деца и учителите.
Как да постъпя?

 

Отговор:

 

Здравейте,

къде в цялата ситуация, около желание, полагане на труд, апатия и т.н. е баща му? Въобще, по какъв начин бащината фигура е вписана и функционира в съзнанието на детето Ви?

Въпроса ми е насочен към това, да разбера, защо ситуациите в, които се изисква спазване на определени норми и правила, карат сина Ви, активно да се бунтува и да прави опити да отхвърля всякакви ангажименти?

Ако не живеете със съпруга си или пък бащата по някакъв начин отсъства от семейството и изобщо от възпитанието на детето, то кой поема тази символична функция по отношение на детето?

Добре е да поговорите с детски психолог, за да се потърсят причините, водещи до този тип поведение у сина Ви, и да се вземе решение, какво би било адекватно и възможно като действия, за излизане от този омагьосан кръг на:

„не искам- от мен изискват- апатичен съм“.

Ще си позволя да се самоцитирам от друг въпрос, много сходен със зададения от Вас:

„…агресивността е част от всяко едно здраво дете, особено пък, когато то и е момче. Въпросът е тази агресивност да бъде в някакви рамки, както и да има правила, къде да бъде изразходвана. Всичко, извън определените рамки е симптом, който е добре да бъде чут, защото в противен случай ще напомни за себе си отново, по различен, но не по- малко стряскащ начин. За момчето е много трудно да превъзмогне усещането, че не е центъра на вселената и, че другите не са тела, длъжни да се въртят около него. Реалността и ограниченията в нея го карат да се чувства незадоволено, напрегнато и ядосано, в резултат на, което решава, че трябва да се разбунтува, като последен опит да си възвърне загубеният рай…“

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment