Трудности с говора на 5 годишна възраст

Въпрос № 24

Публикувано на 31.05.2013, 15:52 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте г-н Стоилов,
Казвам се … и имам син на 5 години.Проблема при нас е следният все още не може да говори.Към настоящият момент посещаваме -логопед три пъти седмично, работим с психолог двапъти седмично .Към това мога да прибавя , че посещава и детска градина , като там има назначен ресурсен учител за работа с такива деца.Към кого допълнително да се обрнем за помощ и съвет.
Благодаря.

 

Отговор:

 

Здравейте,

направил сте повече от необходимото, за сина си.

Посещенията и при логопед и при детски психолог са със завишена честота, добавил сте и подкрепа на ресурсен учител. Това е напълно достатъчно. Много по- важно в случая е Вашето и на съпругата Ви спокойствие, което е изключително значимо за подпомагане процеса по преодоляване на затрудненията на детето: ако той усеща, че сте притеснени, че сте тревожни или пък смята, че макар и минимално е притискан, това не само, че може да забави процеса, но дори и напълно да го блокира.

Мисля си, че е време да направите и нещо за себе си, да дадете слово на опасенията и надеждите, но не пред сина си, а на едно друго- защитено и сигурно място, където ще бъдете чути.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment