Детето се изолира и отбягва другите деца

Въпрос № 26

Публикувано на 15.06.2013, 10:42 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

zdraveite!Imam sin na 2 i 10 meseca i ima edin problem koito me pritenqva.Ne iska da igrae s decata,kogato izlizame stoi samo pri men,ako doide nqkoe dete pri nego da go zaka4a zapo4va da pla4e i da kre6i,sviva se.V qslata stoi samo pri personala.Kakvo da pravq?6te go preodolee li tova?Potoqnno mu govorq 4e trqbva da igrae s deca,a ina4e e tra6no umno dete.Blagodarq Vi!

 

Отговор:

Здравейте,

права сте, че е много важно за детето Ви да има достатъчно контакти с другите деца: това го развива, както емоционално, така и интелектуално, указва му, къде се намира в социалната йерархия и е своеобразен коректив на развитието му. За съжаление не можете „насилствено“ да го накарате да е по- активен в контактите си, дори напротив: ако се усети пресиран, може съвсем да откаже комуникация с другите.

При всяко положение, действията му са симптом, който е добре да бъде разбран (и то, адекватно!), така че усилията е необходимо да са насочени към изследване и опознаване причините за неговият отказ и свенливост, и едва след това е възможно стимулиране в съответната насока.

Препоръката ми е да не оставяте този симптом да „отмине от само себе си“, защото той ще се появи отново, но значително по- завоалиран и притеснителен между четвъртата и петата година или през пубертета.

Потърсете консултация от детски психолог.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment