Често ходене до тоалетна по време на обеден сън

Въпрос № 7

Публикувано на 17.09.2009, 09:01:07 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте!
Дъщеря ми е на 5 г. и ходи на детска градина. След ваканцията ни се възобнови проблема от миналата година, за който мислех, че вече е забравила. Когато на обяд легне да спи в градината преди да заспи, става по 3-4 пъти да пишка. Миналата година правихме изследвания по молба на госпожата,но всичко беше наред, а и вкъщи това не се случва. На мен ми каза, че я е страх да не се напишка докато спи, което никога не се е случвало досега. Тя не иска да ходи на детска градина, защото се страхува от момента, когато легнат да спят. Моля ви за съвет.

 

Отговор:

 

Здравейте,

въпроса Ви е доста сериозен, за да може да бъде обобщен с един отговор.
Ситуацията, която описвате не е непозната за психолозите, но има много важни подробности, можещи да осветлят допълнително проблема, които обаче биха станали достояние единствено при личен контакт с детето.

Дъщеря Ви много точно е дефинирала проблема си- страха, но дали това е някакъв фантазъм, реалност или свръх Аз-ов конструкт не бих могъл да зная.

Консултирайте се със специалист, тъй като това е симптом, който е добре да бъде разбран навреме.

От опита си смятам, че в описаният случай не се касае за органика, а за психично обусловена реакция, но пак повтарям, че при наличната информация, това са само догадки.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment