Иска играчка, а като я получи, я хвърля

Въпрос № 19

Публикувано на 21.03.2013, 09:53 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

здравейте,
дъщеря ми е на 2г и 1 месец и то близо месец посещава ясла.Чето започна да се разбоялва допреди да навърш и2г. не се е разболявала никога.(Не знам дали това има нещо общо). НО от месец някаде започнаха нещо като „нервни кризи“ МОже би не е много точно..но аз така ги оредлелям.Основно са вечер преди заспиване или вечер като е събуди…но започна и през деня да ги проявява(от ялсата не споменават да има такова нещо…явно си е само в нас….ходи с огромно желание на ясла).Тръшка се мята се, удря..иска това като и се даде не го иска…а го хвърля..след като го хвърли пак го иска обратно и така рев..не чува като и е говори…не знам дали това е нормално …но никоя от моите приятелки с малки деца не са пеживявали такова поведени….Мля за съвет..Благодаря

 

Отговор:

 

Здравейте,

не съм сигурен дали разбрах точно въпроса ви, но ще се постарая да отговоря на това, което смятам, че разбрах.

Да, тези „кризи“, както ги наричате са „нормални“ в развитието на всяко дете. Това е една игра, добре описана и изследвана от проф. Фройд, която има за цел, най- общо казано да символизира раздялата.

Да, постъпването в детска ясла е провокирало тази симптоматика и въпреки опасенията Ви, на този етап няма причина за безпокойство.

Важно е, обаче, съпруга Ви да и даде думи, които да я успокоят и да и дадат увереност, че отивайки на ясла, в края на деня ще се върне и Вие отново ще я чакате в дома си. Може да помислите и за някой преходен обект, който да и напомня за дома и да опосредства раздялата: любима играчка, завивка или друго.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment