Заекване след раждането на брат

Въпрос № 1

Публикувано на 02.02.2010, 12:35:52 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте
Имаме син на 3 години и 5 месеца. Преди няколко седмици започна да заеква – не непрекъснато, но на моменти е доста мъчително. Когато ходи редовно на детска градина проблемът почти изчезва, а след по-продължителен престой у дома се засилва, което ме кара да мисля, че причината е някъде в къщи. Имаме бебе на 8 месеца, но се стараем да обръщаме достатъчно внимание и на двете деца, а и заекването се появи много след появата на бебето. Не мисля, че нещо в отношенията у дома е претърпяло промяна. Въпросът ми е дали е дали е необходимо да потърсим професионална помощ и ако да към какъв специалист е по-добре да се обърнем – логопед или детски психолог?

 

Отговор:

 

Здравейте,

Въпросът Ви е достатъчно сериозен, за да си позволим налучкване.

При всяко едно положение това е симптом, който трябва да се огледа много внимателно, преди да бъдат предприети каквито и да е мерки. Обследването и намесата на детски психолог би предотвратила разрастването и устойчивото развитие на проблема.

Безспорно появата на нов член в семейството може да е бил катализаторът, отключил проблемите с речта, но също толкова вероятно е да бъде и нещо друго.

Сама казвате, че с посещаване на детската градина, симптома избледнява, което е една отлична отправна точка в бъдеща работа с младият господин.

Ще бъде много добре да посетите, кабинета ми, защото от разстояние, без лично да познавам сина Ви и Вас- като родители, не бих могъл да бъда адекватен в препоръката си, а никак не би било добре да се опитваме да налучкаме какво предизвиква и поддържа посоченият симптом.
Не оставяйте проблемите да се разрешават от „само себе си“, защото е твърде вероятно да се задълбочат.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment