Смърт на близък или роднина

Въпрос № 40

Публикувано на 10.06.2013, 12:37 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте!
Става дума за 10-годишно дете, което намери баба си починала. Детето е уплашено, не е на себе си и не знаем как да му помогнем. Ще Ви бъдем благодарни ако ни посъветвате, като детски психолог, какво да направим!
Благодарим предварително!

 

Отговор:

 

Здравейте,

наистина, неприятно стечение на обстоятелствата…

Въпреки всичко, детето има нужда от истината, такава, каквато е. Във Вашият случай, тя и не би могла да бъде подменена, така, че нека съпругът Ви поговори с него/ нея за животът и смъртта, за тъгата, която ни обзема, когато почине близък, за шока от досега със смъртта.

Много, много важно е детето да получи адекватните думи за, които да се закрепи и, които да му помогнат да навлезе и премине през траура. В противен случай, не преминавайки през траура, има реална опасност да остане в едно очакване за „лошо“-то да дойде, което по същество е депресивна позиция.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment