Неконтролируемо поведение след появата на сестра

Въпрос № 53

Публикувано на 03.01.2014, 18:28 ч.

Въпросът е копиран в оригиналния му вариант без никаква редакция и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте, имам проблем с 5 годишния си син. Винаги е било много ‘живо’ дете, не може да стои една минута на едно място (в буквален смисъл). Винаги е бил обгрижван и му е давано каквото иска (стига да може да си го позволим). Проблемът е, че когато иска нещо и не го получава стига до неуписуеми, неконтролирани настроения – положението се влоши, когато се роди дъщеря ми (на 8 месеца) – вече незнам какво трябва да правя, но положението е доста притеснително. Опитах всичко и с добро и с лошо, и с наказване – даже стигнах и до бой. Мислех, че с много говорене и обясняване – всичко ще се оправи, но за съжаление не се оправят нещата. Не знам как да подходя към всичко, за това реших да се обърна към детски психолог. Благодаря Ви.

 

Отговор:

Здравейте,

може би една голяма част от отговорите, се крият в самите Ви въпроси и поясненията към тях. Вероятно Ви е минавало през ума дали детето Ви не страда от тази толкова популярна напоследък „хиперактивност“. Едва ли. По- скоро се касае за нещо привнесено през родителството и през възпитанието.

Пишете: „Винаги е бил обгрижван и му е давано каквото иска“, а веднага след това добавяте „Проблемът е, че когато иска нещо и не го получава стига до неуписуеми, неконтролирани настроения“. Ситуацията се усложнява допълнително от „положението се влоши, когато се роди дъщеря ми“.

Предполагам, разбирате за какво говоря: никога излишъкът не е стимулирал развитието на детето- напротив, по- скоро липсата му дава опорни точки и го тласка да направи нещо за себе си. Колкото повече има едно дете, респективно, колкото повече му се дава, толкова повече детето е незадоволено и иска още и още, и още… Появата на сестричка, пък директно го детронира от въображаемият му трон на единствен и неоспорим владетел на родителското внимание, което още повече нажежава обстановката и го прави тревожно.

В така създалата се ситуация Ви препоръчвам да се видим в кабинета и да поговорим за текущото поведение и симптоматика на сина Ви, но и за родителството като цяло.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment