Чувствителност и тревожност

Въпрос № 21

Публикувано на 04.04.2011, 22:44:57 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте синът ми е почти на 5г и по принцип е доста контактно дете но е много чуствителен и от известно време казва че много го е страх.В началото мислех че това е период през който всички деца минават но вече се притеснявам дали ще е добре за него да го заведа на психолог.

 

Отговор:

Здравейте,

от какво казва, че се страхува синът Ви- от нещо конкретно, от различни стресори или си се страхува „по принцип“?

Отделно от това, предполагам знаете, че зад тези думи: „страх ме е“ ние, възрастните и децата много често влагаме абсолютно различни смисли, съдържание, както и ги натоварваме емоционално по съвсем различни начини…

Много често няколко адекватни думи от страна на бащата („…Можеш да спиш спокойно- аз няма да позволя да се случи нещо лошо нито на теб, нито на майка ти…“)могат да поставят нещата по местата им, но ако системно е липсвало слово, е вероятно и да не постигнат никакъв ефект.

Ако ситуацията не се подобри след опита на бащата да успокои сина си ( и след Вашата подкрепа на бащината възможност за защита), Ви препоръчвам да се консултирате с детски психолог, защото нещата едва ли ще се разрешат от само себе си.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment