Подтиснатост при детето след развод

Въпрос № 9

Публикувано на 20.10.2009, 15:25:56 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте разведох се преди 1год имахме много тежък развод и дъщтеря ми която беше на 5г много тежко го понесе Ходихме дълго време на психолог и нещтата се наредиха Само че сега когато ходи при бащта си в задилжителните дни с преспиване всяка 1 и 3 седмица се връщта много подтисната Несподеля а отговаря – ако кажа да какво щте стане или ако кажа не какво щте стане Незнам какво да правя а нямам възможност отново да ходим на психолог Какво да правя и как да разговарям с нея Когато не ходи известно време при бащта си всочко е ок пее смее се и е отново е онова дете щтастливо и доволно Знам че нещто не е наред но незнам какво Как да постъпя?

 

Отговор:

 

Здравейте,

за огромно съжаление при разводите децата са едни от най- потърпевшите в цялата ситуация.Причините са много и различни.

След като раздялата, обаче вече е факт, трябва да свършим още доста работа (в противовес на илюзията, че с развода всичко приключва).Щом болката, тъгата, обидата и негодуванието достигнат една по- поносима стойност трябва отново да поговорим с бившият си партньор.За отношенията, за комуникацията, но най- вече за децата.Това, разбира се е изключително тежък и неприятен разговор, който трябва да се състои.

В конкретния случай с дъщеря Ви печалът и тъгата след гостуването при баща и са една абсолютно нормална реакция и тя трябва да бъде зачитана и уважавана.Добре е да и се дават думи, но това не винаги е възможно.За да има достъп до словото (което е единственото „лекарство“ в случая)е необходимо събеседникът да е маргинален, външен по отношение на ситуацията, което автоматично изключва този човек да е от семейството.

Ако имате желание погледнете следната статия: http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_1784_0.html , която е озаглавена „Разводът и последиците му върху децата“.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment