Подмяна на имена и значения при малки деца

Въпрос № 20

Публикувано на 14.06.2010, 11:57:02 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Дъщеря ми е на 2 г и 10 м. и днес сутринта нарече едно пате „Мечо Пух“. Много добре ги различава, патенцата са любимата й тема, имаме много книжки и играчки с тях. Също много добре знае и кой е Мечо Пух. Когато я поправих, тя продължи да твърди, че това е Мечо Пух. Патенцето беше нарисувано като скрита картинка на всяка страница в една книжка. Когато я попитах за другите страници има ли Мечо Пух, тя ми показа патето на всяка една от тях. Въпросът ми ек ак да реагирам на подобни фантазии, до колко това трябва да се поощрява или е по-редно и правилно да ги отричаме? Дали подмяната на имената не е свързано с ролята на патето да се крие? Изобщо, това фантазия ли е или е опит за лъжа? Което всъщност ме кара да ви пиша.

 

Отговор:

Здравейте,

все пак дъщеря Ви е само на две годинки… 🙂

„Програма максимум“ няма да бъде работеща в този случай, тъй като не знаем какви са мотивите и да разменя наименованията на обектите.

Достатъчно е да назовавате предметите с коректните им имена и да не се ядосвате, ако въпреки това дъщеря Ви продължава да им размества имената, понеже е възможно Вашата реакция да е именно целта на подобно действие.

Ако това поведение се задържи прекомерно дълго или пък Вие продължаваъе да изпитвате тревога, то най- добре се консултирайте с детски психолог.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment