Обръщение на детето към биологичен родител

Въпрос № 8

Публикуван на 27.10.2009, 11:16:40 ч.

Въпросът е публикуван без никакво редактиране и е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте, г-н Стоилов!

Самотна майка съм на дъщеричка на почти две години, която не е припозната от баща си по причина, че той има друго семейство. Аз и той запазихме добри приятелски отношения, имам финансовата му подкрепа, но той рядко намира време да идва да ни вижда. Сега, когато дъщеря ми започва да говори и разбира, съм изправена пред въпроса как да го нарича – дали по име или „тати“… Аз си мисля, че ще объркам представата й за баща, ако му казва „татко“, защото той не е типичен пример за такъв и затова започнах да я уча да го нарича по име, с идеята, че ако станат приятели, когато тя порасне и й кажа кой е биологичният й баща, ако реши, тя ще може да го нарича и „татко“. От друга страна дали тя не трябва да израстне с „тати“, въпреки, че той е някъде другаде? Само да добавя, че той самият е оставил решението на този въпрос на мен. Вие бихте ли могли да ме посъветвате за най-доброто решение за психологическото развитие на детето ми? Благодаря предварително!

 

Отговор:

 

Здравейте,

Наистина се намирате в трудна ситуация. Мисля, че трудността идва основно от факта, че бащата на вашата дъщеря е оставил разрешаването на този важен въпрос, отнасящ се до вашето дете изцяло върху вашите плещи. Не е лесно да се даде препоръка в тази ситуация, но ако изходим от базисното разбиране, че децата имат правото върху собствената си история, то тогава би било добре този мъж да бъде наричан с краткото „баща ти“, защото наричането по име де- персонализира изобщо бащината функция и метафора, с други думи, лишава детето от възможността да изгради каквато и да е представа за баща.

Добре е да и обяснете, че с баща и сте се разделили и затова не живеете заедно. По-добре е да чуе истината от Вас, за да не фантазира или да и се налага да се доверява на измислици. По-късно, когато, и ако се появи фигура, която да се грижи за Вашето и нейно добруване, и която да влезе в ролята на баща, детето ви, с ваша помощ, би могло да диференцира „биологичен баща“ от „баща“. Искрено се надявам, че ще получите необходимата подкрепа и съдействие за да успеете да се справите с трудната ситуация, в която се намирате.

 

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment