Бебешки език

Въпрос № 16

Публикувано на 10.03.2010, 09:45:29 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

 

Здравейте д-р. Стоилов,

Имам 2 дъщери едната е на 3 години и все още говори бебешки, даже някои думи неможе да ги изговаря. Но други може и въпреки всичко си използав бебешките. Голямата ми дъщеря на нейнаята възраст гонвореше всичко и то доста добре. Предстои и постъпване в децка градина и незнам как там ще е разбират. Въпроса ми е: Има ли основание да се притеснявам? Да потърся ли помоща на логопед?

 

Отговор:

 

Здравейте,

прехода между т.нар. „бебешки език“ и „нормалната“ реч понякога не минава гладко, както би ни се искало.Това не означава обаче, че непременно трябва да има проблематика- симптома, не винаги е „проблем“.Добре е да наблюдавате дъщеря си как се адаптира и вписва към новите условия в детската градина и ако все пак по пътя на подражанието не успее да премине отвъд бебешката реч, бихме могли да потърсим каква би могла да бъде причината за това.

До тогава, за Ваше успокоение, бихте могла да потърсите специалист за консултация- както психолог, така и логопед.

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment