Хипохондрични кризи при децата

Въпрос № 6

Публикувано на 11.12.2009, 15:04:36 ч.

Въпросът е зададен тук: http://konsultant.rozali.com/komentari/27273_0.html#comments

Здравейте,аз също имам проблем със сина ми, който се задълбочава и ако до скоро си мислех,че всичко ще отмине бързо сега вече започван да се замислям дали наистина нямаме нужда от специализирана помощ.Проблема е следния:детето ми ,което е на 5 години се е вманиачило на тема болести.След постоянната психоатака по всички медии на тема „Свински грип“ и всички страшни болести,които ни спохождат детето ми постоянно пита и то крайно притеснено кога с баща му ще умрем,дали не сме болни от „Свински грип“ или от рак,дали няма да му стане нещо ,че без да иска близнал фулмастера, че без да иска уж глътнал част от опаковката на бонбона, че гъбката,която хапнал щала да го отрови, че спешно трябва да се обадим на химик,който да го обеди,че сабята,с която играе е направена от безвредни за здравето му материали и още милиони други неща ,които мисля ,че са прекалено крайни да затормозяват психиката и игрите му.Говоря с него постоянно, винаги съм избягвала да пускам новини докато е около мен,за да не го натоварвам слушайки ужасите,за които се говори постоянно по медиите и въпреки всичко той изпада в психози постоянно от какви ли не неща.Постоянно задава въпроса какво ще ми се случи ако хапна това или глътна онова.От мимента,в който го взема от детска градина до момента,в който заспи постоянно пита и се разтройва ,че нещо ще ни се случи и че трябва да идем на лекар и т.н. и т.н. и така от около месец постоянно.Моля ви посъветвайте ме какво да предприема-аз ли да говоря с него,как да го успокоя ,със специалист ли да го срещна?

Иначе детето ми е кротко и много спокойно,семейството ми също.Не мога да си обясня дали тези неща са нормални за възрастта му или наистина имаме проблем,но започвам да се плаша.

 

Отговор:

 

Здравейте,

проблемът, който описвате е достатъчно сериозен, за да може да се изградят адекватни хипотези на база посочените косвени симтоми.При всяко положение тези хипохондрични симптоми говорят нещо важно, но трябва обстойно да бъде изследван техният генезис.

Освен заявената на пръв поглед тема- страха от болести, тук се прокрадва и един, друг, много важен въпрос- този за смъртта: както собствената, така и на близките му, както и произтичащото от това- кой би се грижил за него, ако най- близките починат…

 

Заповядайте да се видим лично- консултацията е безплатна!

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

No Comments

Post a Comment