Да оставим ли детето да се „опари“ или не?

От психологическа гледна точка е важно да оставим детето свободно (естествено, под наблюдение), да му говорим, и ако се е наранило, да му помогнем, изразявайки съчувствие, без да му се караме. 

Read more

Майчинството – трудности и предизвикателства, Част 2

  Фантазии и реалност. Още преди бебето да се появи майката вече е развила силни чувства към него или по-точно към очакванията си (фантазията) за него. С напредването на бременността всяка една жена създава специфична и много лична представа за своето очаквано дете, която...

Read more

Майчинството – трудности и предизвикателства, Част 1

Бременността и майчинството са период на значими промени в психиката на жената. Наред с радостта и очакването на бебето си, бъдещите майки понякога изпитват противоречиви чувства и трудност да говорят за това.

Read more

Битка между доброто и злото в детската психика

В днешната история има от всичко – малко от света на детето, предаден в една рисунка; малко от света на възрастните, които често, за да си обяснят мислите на детето, използват толкова сложни думи; и малко за пространството, където двете се срещат – работният...

Read more

„Стадият на огледалото“ и възпитанието

„Стадият на огледалото“ се разполага между 6-я и 18-я месец от живота на детето. Дотогава малкото дете преживява своето тяло като разпокъсано, а състоянието му се описва като моторна импотентност и зависимост от кърмене

Read more

Болничния престой на детето и ролята на родителя

Затова колкото и сериозен да е здравословният проблем, нека не забравяме, че освен тяло детето ни има и психея и съхраненото психично равновесие е предпоставка за по-бързото възстановяване на тялото.

Read more

Маскираната тревожност

В нормалния случай новороденото дете се превръща в централна част от живота на своите родители или родител и придобива свръхценност. От този момент нататък живота без него е немислим, а мисълта, че може да му се случи нещо лошо, е непоносима.

Read more

За приказките и „малките герои“

Няма история без злодей, конфликт или перипетия. Или поне не реална такава. А колкото повече възрастните се стремят да преведат в думи онова от реалността, което може да травмира детето, толкова по-подготвено ще е то да посрещне случващото се.

Read more

Какво възпитава?

Сега можем да твърдим, че желанието за учене на математика, физика, химия или изборът на бъдеща професия не зависят от действието на някакъв таен ген, а от взаимоотношенията на детето с важните за него възрастни.

Read more

Ах, тези правила, или за „необходимото зло“

От ден първи детето влиза в една огромна система от правила. То трябва да се ориентира в системата, да се впише. Много родители подхождат с недоверие към училищната институция, а основанията им са логични и несъмнени (особено ако говорим за дефицитите в българската образователна...

Read more