Как да се справим с паниката, ако дълго време не можем да си свалим температурата?

Този процес е компенсаторен и има привидна полза, но само когато е кратковременен, защото през соматизирането намаляваме напрежение, което иначе би ни блокирало тотално.

Read more

Когато детето се противи на всичко, което родителят му казва

Подобно поведение може да е обосновано от определени семейни отношения и динамики, а в някои случаи дори може да е свързано с индиректна „атака“ към друг член на семейството.

Read more

Параноичното мислене и коронавирус

Най-странното в случая е, че параноичното мислене не е истинския проблем, напротив – то е решение, то е спасение. Спасение от тревожността.

Read more

Психологическите последици от коронавирус

На глобално ниво COVID-19 извади на повърхността примитивни части от нашето психично, които ни предизвикват към това да се фокусираме върху нуждата от индивидуално оцеляване и да намаляване на доверието към другите.

Read more

Извънредно положение: свръхупотреба на компютри от децата- част 2

При сканиране на мозъка на деца играещи на компютърни игри, регистрираните количества допамин са сравними при мозъчни състояния при употребата на кокаин.

Read more

Извънредно положение: свръхупотреба на компютри от децата- част 1

Електронното въздържание може доведе до много ползи, като например: по-дълбок сън, по-добро и устойчиво настроение, по-добро внимание и увеличаване на физическата активност.

Read more

Как да разговаряме с децата си за COVID-19?

Децата не правят разлика между това, което виждат на екрана и собствената си реалност и могат да повярват, че са в непосредствена опасност. Можете да им помогнете да се справят със стреса, като им предоставите възможност да играят и да се отпуснат, когато е...

Read more