Self-Harmmale1

Импулсивното самонараняване чрез порязвания при подрастващите

Юношата комуникира със света извън себе си, а често и със себе си, предимно чрез тялото си. Когато емоционалната комуникация е нарушена, тялото изразява това, за което думите все още липсват.

Read more
6418178

Какви са предизвикателствата в развитието през юношеството?

...опитът на юношата за приспособяване към драстичните промени да включва опасни, и будещи основателно притеснение поведения, като употребата на алкохол, наркотични вещества, участието в банди, употреба на насилие върху другите или агресия насочена към собственото тяло и личност...

Read more
c700x420

Пълен и кратък член

Ако не знаем как да определим правилно членната морфема в мъжки род, най- лесно е да заместим наум членуваната дума с „той“ или „него“.

Read more
zachem-nuzhna-punktuacija-zapjatye-i-tire

Отношение към пунктуацията

Всъщност препинателните знаци са онези малки неща, които могат да изградят или да развалят голямото. Често те носят повече смисъл от самите думи. Ако умеем да ги използваме и разчитаме правилно, ще открием толкова много у тях.

Read more
седмокласници-и-зрелостници-на-изпит-по-български-език-и-литература-22586

Седми клас – кошмарът

Паниката, свързана с външното оценяване, е наистина излишна. Далеч по-продуктивно би било, ако децата са наясно, че всъщност получените през тази година знания са откроени като най-съществени за тяхната бъдеща грамотност. Да учат, за да се развиват, за да бъдат образовани и интелигентни!

Read more
kids-in-a-school-classroom-3

Пети клас – преходът

Някои деца се адаптират лесно и бързо, други обаче имат нужда от време. Нормално е и ако успехът им се понижи. Тогава е необходимо родителите да си дадат ясна представа, че е важно да се разговаря и помага в този процес на адаптация.

Read more
tretieuhoc1-nutifood

Мястото училище – място за изкарване на оценки

Нека пораждаме у децата си любов към знанието, към себе си и към живота! Нека ги преоткриваме, а не проектираме! Нека и в провалите им се гордеем с тях, защото са опитали! Нека и ние учим от тях! Нека не ги вкарваме в „коловоза“!...

Read more
scared-child

Детската тревожност

Наличието на страхове е част от развитието на детето. Приемат се за нормални тогава, когато не продължават дълго във времето и не пречат на личностната реализация, с други думи не се явяват пречка за разгръщане на потенциала на детето и не нарушават неговата адаптация.

Read more
Girls-and-boys-brains-How-different-are-they--750x325

На каква възраст детето осъзнава своя пол?

На шестгодишна възраст човекът вече е изграден. Още на три години детските игри се разделени на момчеш­ки и момичешки, освен това момчето се идентифицира с родителя, който видимо въплъщава мъжката роля в живота.

Read more