Колко е важно да кажеш „Не!“

Първият момент, в който детето ще назове себе си „Аз“ е едновременно начало и край. Той обозначава края на едно постепенно изграждане на субекта – повечето изследователи го ситуират между 6-я и 18-я месец на детето.

Read more

Семинар Детето и социалната среда

Адаптация в нова среда – ясла, детска градина, училище; Как да подпомогнем прехода; Как детето комуникира с другите деца

Read more

Да оставим ли детето да се „опари“ или не?

От психологическа гледна точка е важно да оставим детето свободно (естествено, под наблюдение), да му говорим, и ако се е наранило, да му помогнем, изразявайки съчувствие, без да му се караме. 

Read more

Майчинството – трудности и предизвикателства, Част 2

  Фантазии и реалност. Още преди бебето да се появи майката вече е развила силни чувства към него или по-точно към очакванията си (фантазията) за него. С напредването на бременността всяка една жена създава специфична и много лична представа за своето очаквано дете, която...

Read more

Майчинството – трудности и предизвикателства, Част 1

Бременността и майчинството са период на значими промени в психиката на жената. Наред с радостта и очакването на бебето си, бъдещите майки понякога изпитват противоречиви чувства и трудност да говорят за това.

Read more

Битка между доброто и злото в детската психика

В днешната история има от всичко – малко от света на детето, предаден в една рисунка; малко от света на възрастните, които често, за да си обяснят мислите на детето, използват толкова сложни думи; и малко за пространството, където двете се срещат – работният...

Read more

„Стадият на огледалото“ и възпитанието

„Стадият на огледалото“ се разполага между 6-я и 18-я месец от живота на детето. Дотогава малкото дете преживява своето тяло като разпокъсано, а състоянието му се описва като моторна импотентност и зависимост от кърмене

Read more

Болничния престой на детето и ролята на родителя

Затова колкото и сериозен да е здравословният проблем, нека не забравяме, че освен тяло детето ни има и психея и съхраненото психично равновесие е предпоставка за по-бързото възстановяване на тялото.

Read more

Маскираната тревожност

В нормалния случай новороденото дете се превръща в централна част от живота на своите родители или родител и придобива свръхценност. От този момент нататък живота без него е немислим, а мисълта, че може да му се случи нещо лошо, е непоносима.

Read more

За приказките и „малките герои“

Няма история без злодей, конфликт или перипетия. Или поне не реална такава. А колкото повече възрастните се стремят да преведат в думи онова от реалността, което може да травмира детето, толкова по-подготвено ще е то да посрещне случващото се.

Read more